Wat een land! - Reisverslag uit Nuuk, Groenland van Stefan Hemmen - WaarBenJij.nu Wat een land! - Reisverslag uit Nuuk, Groenland van Stefan Hemmen - WaarBenJij.nu

Wat een land!

Door: Stefan

Blijf op de hoogte en volg Stefan

24 Juni 2009 | Groenland, Nuuk

Maandag aangekomen in Nuuk de Hoofdstad van Groenland. Waar ook direct een groot gedeelte van de 50.000 inwoners woont van Groenland.

Het was nog niet helemaal zeker hoe het onvangst zou zijn hier, want Greenpeace is nou niet zo heel erg geliefd hier. Maar het viel allemaal mee. Alleen hadden we wel de heledag een politie agent op de kade staan. Maar dit was meer bleek later doordat de Deense Koninklijke familie, in het fergat naast ons verbleef. Veel media aandacht, de 2 tv station van het land de grootste krant en bekenste radiostation, besteden allemaal aandacht aan ons. We waren zelfs hoofdpunt van al het nieuws, dit ondanks het feit dat de koninklijke familie der was. Ook kwam het hoofd van het parlement nog langs, wat een paar jaar geleden nog ondenkbaar zou zijn geweest. Toen was de relatie tussen Greenpeace en Groenland nou niet echt warm door de acties tegen de zeehondenjacht.

Ook die dag wezen kijken naar hoe en waar een geweer tekopen dit omdat we volgense de regels eentje aanboord van de heli moeten hebben voor het geval een ijbeer te dicht bijkomt. Het bleek dat je deze gewoon bij de boten dealer of de bezinepomp voor boten kunt kopen.
Bij de pomp konden we al direct merken dat de houding tegen over GP (Greenpeace makkelijker dan het de heletijd vooruit te schrijven)
best goed was. Want toen ze daar vroegen waar Martin en ik het geweer voor nodig hadden en waar we heen zouden gaan, en wij zeiden dat we op een onderzoeks boot zaten, zeiden ze direct ah GP das cool. Voor een geweer hier ben je ook niks geen vergunning nodig! Je koopt der eentje en je kunt zodra je 100 meter buiten de bebouwing bent gebruiken! Wild Wild West! Kregen der ook nog een doosje patronen extra bij om te oefenen. Het is trouwens een .308 geworden. Wat best een zwaar kaliber is maar met iets lichters kietel je in geval je hem moet gebruiken de beer alleen maar. En dat moet je niet hebben word die alleen maar kwaaier van. En geeft ook een mooie harde knal zodat mocht je missen je hem hopelijk nog weg jaagt.

Die avond ook nog maar de kroeg ingedoken aangezien het waarschijnelijk de laatse kans was voor de komende maanden. Goeie kroeg gevonden, maar drank is hier niet goedkoop, 400 mililiter bier kost zo'n 8 euro, maar kan erger. En we hadden het geluk dat de barman mee dronk. Wat als gevolg had dat hoe later het werd hoe goedkoper de drankje werden. Op een gegeven moment meer dan de helft van de prijs :) Dus gezellig avondje.

Gister met Martin de stad ingeweest om wat laatse dingen te kopen. Waaronder naar het vliegveld voor kaarten. Werden echt heel vriendelijk ontvangen door Air Greenland, want waar wij heen gaan zijn niet echt kaarten van, maar ze hadden der wel wat maar van elk maar 2 en kregen zo 1 zetje mee als me ze maar naar de trip terug zouden sturen. Geweldig dus. Ook nog opzoek geweest naar wat iets zoals skikleding tegen de kou in het hoge noorden. Maar het is hier ook blijkbaar zomer, want dat was hier ook allemaal opgeruimt! En dat terwijl der nog steeds sneeus ligt en hier op dit moment niet warmer is dan 2 graden. Gelukkig na lang zoeken 1 goede broek gevonden die ze nog achter hadden liggen.

Gister weer vertroken verder noordwaarts. Vandaag een snelle stop gemaakt in Sisimut las ik het goed schrijf, om de laatste mensen en materieel op te halen. Vandaag ook Eindelijk voor het eerst de heli gebruikt om Mats naar het vliegveld te brengen, want die moest een vliegtuig halen dat hij als hij aanboord zou blijven tot het schip in Sisimut was zou missen. Niet veel nog maar een begin. En als het goed is beginnen we morgen met het echte werk!

Ook kwamen der vandaag nog 2 Chinese journalisten aanboord en een GP persoon van GP China als tolk. Maar weer niet af we ze veel zullen zien, want zodra we weg voeren van de kade waren ze al zeeziek en heb ze nog weer gezien.

Gr uit Groenland